Све категорије

Почетна>Вести>Вести из компаније

Техника замене ротора лабораторијске центрифуге

Време: КСНУМКС-КСНУМКС-КСНУМКС Хитови : 79

Ако се центрифуга не користи правилно у лабораторији, ротор се неће извадити и процес експеримента ће бити одложен. Генерално, ротор се не може извадити из центрифугалне шупљине, што је углавном узроковано приањањем између опружне стезне главе и вретена мотора центрифуге. Према дугогодишњем искуству у коришћењу центрифуга, током центрифугирања, кондензована вода или неопрезно проливена течност може да продре између вретена и централног отвора ротора. Након центрифугирања, ако се опружна стезна стезаљка не извуче брзо и дуго се користи континуирано, доћи ће до корозије и адхезије између вретена и стезне главе опруге, што резултира тиме да оператер неће моћи да извади опружну стезну главу. Ова појава је вероватније да ће се појавити у расхладној центрифуги велике брзине. Ево неколико начина да решите овај проблем.

1. Поједностављени метод
Прво, одврните оригинални завртањ за закључавање и зашрафите га у отвор за навој главне осовине помоћу завртња исте спецификације навоја. Обратите пажњу да на крају не завртите до краја. Уз сарадњу двоје људи, једна особа држи ротор са обе руке и лагано га подиже нагоре. Обратите пажњу да не користите превише силе како бисте избегли деформацију оквира за подршку мотора. Друга особа користи чекић да обори шраф на горњем делу вретена мотора кроз танку шипку. Након вишеструког понављања, ротор се може одвојити од главне осовине.

2. Метода специјалног алата
Ако горенаведена метода не успе да извади ротор, то указује да је стање везивања озбиљно. Средство за уклањање рђе може се убацити у спој главне осовине и ротора за уклањање рђе и инфилтрацију. Након што сачекате око један дан, користите посебан извлакач да извадите ротор. На исти начин, прво изаберите одговарајућу величину извлакача према величини ротора, а затим закопчајте руку извлакача на дно ротора. Глава навојне шипке извлакача је насупрот завртња у отвору за навој главне осовине. Након што је положај извлакача исправљен, шипка завртња се ротира у смеру казаљке на сату помоћу кључа. Према принципу вијчаног механизма, рука извлакача ће произвести огромну вучну силу, а затим ће се ротор уклонити са главне осовине од које се одваја.

3. Кључне тачке
(1) У сваком случају, заменски завртањ мора бити уврнут у отвор за навој вретена како би се заштитио навој вретена и оригинални завртањ за закључавање.
У супротном, у случају оштећења оригиналног навоја, може се претворити у отпад од мотора.
(2) Присилити да се разуме одговарајућа, а не груба сила разбијање. Када је отпор превисок, време уклањања рђе и инвазије се може продужити.
(3) Након што се ротор извади, спољашњи површински слој главне осовине и површински слој унутрашње рупе ротора треба да се исполирају финим брусним папиром да би се уклонила рђа и нанела маст како би се спречило поновно лепљење.

4. Превентивне мере
(1) Да би се побољшало свакодневно одржавање, спојну површину ротора и главне осовине треба обрисати и премазати машћу.
(2) Посебно за центрифуге са хлађењем велике брзине, немојте затварати врата поклопца одмах након употребе, већ пустите да влага, кондензат и корозивни гас у центрифугалној комори потпуно испаре и врате се на нормалну температуру пре затварања врата поклопца.
(3) Након сваког центрифугирања, извадите ротор што је пре могуће. Ако се ротор не замени или не извади много дана, врло је лако изазвати адхезију. У најозбиљнијем случају цела машина ће бити расходована.
(4) Сваки пут када се завртањ затегне, немојте користити превише силе. У супротном, то ће изазвати окидање клизног навоја, ау озбиљним случајевима, мотор ће бити раскинут. Када се мотор окреће у смеру супротном од казаљке на сату, инерциони завртањ ће произвести силу затезања у смеру казаљке на сату, што може само учинити да се ротор затегне. Због тога, приликом затезања ротора, потребно је само осетити благи напор на зглобу.

Вруће категорије

+ КСНУМКС-КСНУМКС-КСНУМКС [емаил заштићен]